Förstahandskontrakt

Det är inte alltid lätt att få ett förstahandskontrakt i Sverige, särskilt inte i våra större städer där väntetiden kan uppgå till över 30 år i de mest eftertraktade områdena. Ibland längre. De långa köerna beror på den bostadsbrist som råder i en stor del av landets kommuner där nästan 90 procent av dem har någon form av brist.

Kötiderna skiljer sig dock markant åt och är man inte jättekräsen med var man kan tänka sig att bo har exempelvis Stockholm med landets längsta kötider en genomsnittlig kötid på 10 år. Det är därför viktigt att ställa sig i den kommunala bostadskön så fort det är möjligt. Vill man öka sina möjligheter än mer, och kanske behöver en bostad fortare är det en bra idé att kontakta de privata värdarna i staden man önskar bo i och höra sig för hos dem. Privata värdar har ibland egna köer och till och med lediga objekt direkt. Titta gärna igenom alla våra listor för att hitta de bästa värdarna i din stad.

Vad är ett förstahandskontrakt?

Ett förstahandskontrakt innebär att du skriver ett hyresavtal direkt med fastighetsägaren som kan vara antingen privat eller en del av den så kallade allmännyttan. När du får ett förstahandskontrakt gäller, förutom i sällsynta undantagsfall, att du hyr tillsvidare och får omedelbar besittningsrätt.

Vanliga frågor om förstahandskontrakt

Här nedan har vi samlat några av de vanligaste frågorna om förstahandskontrakt.

Får man ha mer än ett kontrakt?

Ja, det är möjligt men ofta knepigt. Det är dock att veta att man normalt sett måste vara boende i lägenheten och är man inte det kan hyresvärden säga upp kontraktet till den av bostäderna som du inte aktivt bor i. Vi rekommenderar att du håller dig till ett kontrakt.

Går det att ta över att kontrakt?

Det finns fall då det är fullt möjligt att ta över en annan persons förstahandskontrakt såvida denna är med på det och vissa regler uppfylls. Det vanligaste är att en närstående person som själv bott i bostaden, normalt minst tre år, kan ta över den. En närstående person kan inte vara en vän eller släkting några steg bort utan vara förälder, barn, syskon eller sambo. Det händer också att hyresvärdar godkänner att barnbarn tar över kontrakt.

Vilka är de bästa knepen för att få ett förstahandskontrakt?

 • Se till att stå i den kommunala bostadskön från den dagen du har möjlighet att göra det. Normalt sett går det att stå från 18 år men i vissa fall tidigare än så, så hör av dig till din lokala förmedlare för information om vad som gäller där.
 • Var aktiv och håll dig uppdaterad om vad som händer på bostadsförmedlingens hemsida.
 • Hör av dig till privata värdar för att undersöka om de har några lediga objekt nu eller i närtid.
 • Se till att hålla koll på nyproduktion av hyresrätter, de är normalt sett dyrare men kommer ofta med betydligt kortare kötider.

Hitta förstahandskontrakt i våra 10 största städer

Bostadsbristen är normalt sett störst i våra stora städer och de flesta objekt förmedlas via olika bostadsförmedlingar vilket brukar betyda att kötiden är lång. Det finns dock möjlighet att, genom enträget arbete, finna en hyresvärd där du kan få ett hyreskontrakt direkt. Vi har listat hyresvärdarna i våra tio största städer (och givetvis många fler):

 1. Stockholm
 2. Göteborg
 3. Malmö
 4. Uppsala
 5. Linköping
 6. Örebro
 7. Västerås
 8. Helsingborg
 9. Norrköping
 10. Jönköping

Inte tid att vänta på förstahandskontrakt? Hyr i andra hand sålänge.

Ledig-Bostad.se hjälper både de som letar lägenhet till ett andrahandskontrakt och de som önskar hyra ut sin bostad på ett smidigt och korrekt sätt.

Gå till Ledig-Bostad.se och skapa ett konto redan idag!